منظور از لیبلینگ یا بارکد خوان چیست؟

انواع بارکدخوانها

لیبلینگ، به فرآیند برچسب دار نمودن کالاها یا لیبل بسته بندی آنها اطلاق می شود. این برچسب که جهت شناسایی و ردیابی کالا در مقاطع مختلف (تولید، انبار، فروش، خدمات پس از فروش و …) بر روی محصولات الصاق می گردد.

ضمن اطلاعات متنی و نوشتاری شامل بارکد است که اشاره به مشخصات محصول از جمله کد کالا، کد شرکت سازنده، تاریخ تولید، سری ساخت و غیره دارد که امکان شناسایی الکترونیکی کالا را توسط بارک خوان در نقاط مورد نیاز فراهم می سازد.


لیبلینگ چگونه انجام می شود؟

لیبلینگ کالا به کمک چاپگرهای برچسب هولوگرام یا بارکد پرینترها انجام می شود. با استفاده از این چاپگرهای امکان چاپ انواع لیبل حفاظتی در ابعاد مختلف و نیز جنس های مختلف کاغذی، پلی استر، متال (آلومینیومی)، صدفی (PVC)، تراسنپارنت، پارچه ای، تایوک و … جهت کاربری های مختلف وجود دارد.

لیبل پرینتر چیست؟

لیبل پرینترها اغلب دارای نرم افزاری هستند که بصورت رایگان در اختیار استفاده کنندگان آن ها قرار می گیرد و کاربران می توانند با استفاده از این نرم افزار، برچسب هولوگرام مورد نیاز مجموعه خود را به آسانی طراحی و چاپ نمایند. این نرم افزارها دارای امکانات ساده طراحی از قبیل متن، گرافیک، شماره سریال، انواع بارکد رایج بوده، اما امکان اتصال به بانک های اطلاعاتی را جهت ثبت و گزارش گیری از اطلاعات، فراهم نمی آورند.

بارکد خوان

کدگذاری در سیستم های لیبلینگ

بارکد هولوگرام دار نوعی داده هستند که توسط ماشین های مخصوص قابل خواندن بوده و مرتبط با کالایی هستند که روی آن درج شده اند. آنها با خطوطی با اندازه متفاوت و فواصل متغیر نشان داده می شوند. پهنای هر خط اطلاعات خاصی را درباره ی قیمت آن کالا ارائه می دهد. معمولا با اسکنر های اپتیکی اسکن می شوند که قادرهستند اطلاعات ذخیره شده روی برچسب بارکد هولوگرام دار را بخوانند.

برچسب های بارکد هولوگرام دار می توانند روی محصولات متفاوتی پرینت شوند. تولید کنندگان کالا، سری خاص خودشان را روی محصول درج می کنند تا بتوانند رد محصول تولیدی خود را داشته باشند. در ادامه به بررسی کدگذاری در سیستم های لیبلینگ خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

کدگذاری در سیستم های لیبلینگ چیست؟

بارکد در شکل های مختلف ارائه می شود که ساده ترین نوع آن را حتما در فروشگاهها و یا سوپر مارکتها دیده اید اما استانداردهای دیگر بارکد هم وجود دارد که در صنایع مختلف استفاده می شود مثل مراکز درمانی، کارخانه های صنعتی و … که تمام این ها نحوه کدگذاری (Symbology) منحصر به فرد برای خود را دارند که غیر قابل تغییر هستند. حال این سوال پیش می آید که چرا اینهمه کدهای متفاوت وجود دارد ؟ این سوال به سادگی قابل جوابگوئی است چرا که Symbology های مختلف برای حل مشکلات صنایع گوناگون به وجود آمده اند.


شماره گذاری‌ هولوگرام‌ ها

شماره گذاری‌ هولوگرام‌ ها را می‌توان با استفاده از روش‌های متفاوت مانند “Inkjet ”UV ” لیزری “حرارتی” کدگذاری کرد که این اعداد به صورت دایمی روی سطح هولوگرام باقی می‌ماند. ‌مواد مصرفی برای نگاشت هولوگرام (سطح حساس به نور) این امکان وجود دارد که توری پرانی‌های سازنده یک هولوگرام، به صورت شبکه‌های فازی یا دامنه‌ای ذخیره شوند. شبکه‌های دامنه ای در جذب طیف نور دچار نوسان شده و بهره‌وری کمتری نسبت به هولوگرام‌های فازی دارند. بنابراین به طور کمتری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اکثر موادی که برای هولوگرام‌ های فازی مورد استفاده قرار می‌گیرد، به یک تئوری بهره‌وری انکسار رسیده‌اند که برای هولوگرام‌ های ضخیم، نوع Bragg این بهره‌وری ۱۰۰% است. در نوع Bragg بلورهایی به کار رفته که با برخورد اشعه‌های هم فاز به آنها بیشترین باز تابش را خواهیم داشت. در هولوگرام‌های نازک از نوع Nath-Ramman با بهره‌وری ۹/۳۳% است. فیلم‌های هولوگرامی هستند که معمولا ضخامت آنها به میلی میکرون می‌رسد.

نمونه های کدگذاری در سیستم های لیبلینگ

حالا با هم نگاهی کوتاه به برخی از Symbology های معمول می اندازیم و ببینیم چگونه و کجا و چرا از آنها استفاده میکنیم :

کدگذاری در سیستم های لیبلینگ به روش UPC/EAN

این نوع کدگذاری برای کنترل خروجی ( کنترل نهائی ) به کار برده می شود. کد UPC با طول ثابت می باشد و به طور خاص در فروشگاه ها و کارخانجات تولید کننده مواد غذائی کاربرد دارد. این کد برای سوپرها و این چنین مواردی در نظر گرفته شده است که با استفاده از ۱۲ رقم فضای مناسبی برای تعریف محصولات در اختیار ما قرار میدهد.

کدگذاری در سیستم های لیبلینگ به روش UPC/EAN

روش کد گذاری Code 39

این روش کد گذاری به این دلیل ایجاد شد تا در صنایعی که احتیاج به استفاده از حروف نیز در کنار ارقام دارند به کار برده شود. این روش کدگذاری عمومی ترین روش کدگذاری است که از قدیم به کار برده میشود. این نوع کدگذاری معمول در تمام صنایع به استثناء تولید کنندگان موادغذائی به کار گرفته میشود اما با توجه به اینکه بارکد دارای طول زیادی خواهد بود برای مواردی که اندازه برچسب روی اقلام تولیدی گزینه ای قابل توجه باشد پیشنهاد نمی شود.

روش کد گذاری Code 128

این روش کدگذاری در سیستم های لیبلینگ وقتی به کار می آید که شما انتخاب زیادی از حروف و ارقام داشته باشید. در صنایعی که اندازه برچسب روی اقلام گزینه قابل توجه باشد این روش کدگذاری انتخابی مناسب برای شماست چرا که فشرده و خوانا است. از این روش کدگذاری معمولا در حمل و نقل استفاده میکنند که در آن اندازه لیبل یک مورد مهم است.

روش کد گذاری Interleaved 2 of 5

از دیگر روش های کدگذاری معمول در صنایع حمل و نقل است که در کنار آن کاربرد بسیاری در انبارها و شرکت های عمده فروش دارد. این کدها هم به صورت فشرده و کم جا هستند.

روش کد گذاری PDF417

این روش کدگذاری به عنوان روش دو بعدی ( ۲D ) شناخته شده است که به صورت خطی نبوده و بیشتر شما را به یاد جدول روزنامه ها می اندازد اما تفاوت این کد با سایر کدهائی که در بالا توضیح داده شد این است که PDF۴۱۷ واقعا یک فایل داده ی سیار ( Portable Data File ) است که مثلا میتواند شامل: اسم، آدرس، شماره تلفن منزل، شماره گواهینامه رانندگی و عکس و حتی خلاصه سوابق رانندگی شما باشد.

در نهایت اینکه این روش کدگذاری میتواند اطلاعات کامل و جامعی را در خود جای داده و حجمی در حد یک تمبر پستی داشته باشد البته طبیعی است هر چه اطلاعات شما کاملتر باشد حجم این کد نیز بزرگتر خواهد شد.

ضرورت وجود بارکد بر روی محصولات

پیشنهاد میکنیم مقاله زیر را نیز بخوانید:


دسته بندی بارکد خوان ها

به طور کلی سه مدل بارکد خوان وجود دارد: ثابت، بارکد خوان های سیار دسته ای و بارکد خوان های سیار بی سیم

بارکد خوان ثابت

به کامپیوتر متصل می شوند و داده ها را هر بار که خوانده می شوند انتقال می دهند. وقتی یک بارکد اسکن می شود به سرعت از طریق داده الکتریکی به کیبورد منتقل می شود و باعث می شوند تا کاراکترها به سرعت هر چه تمام تر روی صفحه نمایش داده شوند. این دستگاه به قدری سریع است که در بسیاری مواقع کاربران ترجیح می دهند ازآن به عنوان صفحه کلید دوم استفاده کنند.

بزرگترین مزیت این دستگاه ها این است که بدون احتیاج به تغییر داده ها یا احتیاج به برنامه خاص در تمام برنامه هایی که ورودی داده از صفحه کلید را قبول می کنند در مورد استفاده هستند. نوع دیگری از این بارکد خوان ها نیز موجود است که از طریق کابل RS۲۳۲ به کامپیوتر متصل می شود و به صورت کد ASCII داده را به برنامه می شناساند.

انواع بارکد خوان ها

بارکد خوان های سیار دسته ای

این نوع بدون اینکه به طور مستقیم با کامپیوتر متصل باشند اطلاعات را در حافظه خود ذخیره کرده و سپس با استفاده از پایه اطلاعات آن روی کامپیوتر منتقل می شود. این دستگاه ها شامل یک اسکن کننده بارکد، یک صفحه نمایش برای انجام کار مورد نظر و یک صفحه کلید کوچک برای وارد کردن داده های مورد نظر مثل تعداد کالا و … هستند.

ضمن اینکه یک پایه (Cradle) نیز برای انتقال اطلاعات به کامپیوتر حتما باید تهیه شود. این مدل بارکد در مواردی به کار می روند که احتیاج به جابجایی کاربر الزامی و داده های جمع آوری شده در لحظه مورد نیاز نیستند. این دستگاه ها به صورت های زیر استفاده می شوند که برنامه شما تعیین می کند که به کدام صورت استفاده شود:

  • قرار گرفتن روی دست (Handheld)
  • قرار گرفتن در کیف (Wearable)
  • قرار گرفتن در ماشین (Truck)

بارکد خوان های سیار بی سیم

این نوع از بارکد خوان ها هم اطلاعات را در حافظه نگهداری می کنند اما انتقال اطلاعات به صورت بلادرنگ انجام می شود. این مدل از بارکد خوان ها در مواردی که دسترسی اطلاعات برای تصمیمات مهم است استفاده می شود. این دستگاه ها شامل یک اسکن کننده بارکد، یک صفحه نمایش برای انجام کار مورد نظر و یک صفحه کلید کوچک برای وارد کردن داده های مورد نظر مثل تعداد کالا و … هستند.

ضمن اینکه یک پایه (Cradle) نیز برای انتقال اطلاعات به کامپیوتر حتما باید تهیه شود. وقتی شما احتیاج به انتقال سریع اطلاعات دارید این دستگاه های بی سیم هستند که کار شما را عملی می کنند. این دستگاه ها به صورت های زیر استفاده می شوند که برنامه شما تعیین می کند که به کدام صورت استفاده شود:

▪ قرار گرفتن روی دست(Handheld)
▪ قرار گرفتن در کیف(Wearable)
▪ قرار گرفتن در ماشین (Truck)

ضرورت وجود بارکد بر روی محصولات

پیشنهاد میکنیم مقاله زیر را نیز بخوانید:


اسکنر بارکد چکونه کار می کند؟

پایه هر دستگاه بارکد خوان یک اسکن کننده، یک رمز گشاینده و یک کابل ارتباطی میان کامپیوتر و دستگاه بارکد خوان است. وظیفه اسکن کننده این است که کد را اسکن کرده و داده های خروجی الکتریکی ایجاد نماید که داده ها با نوارهای مشکی و فاصله بین آنها مرتبط است. این داده های الکتریکی سپس توسط رمز گشا آنالیز شده و بر اساس نوع کد گذاری و محتوی کد به صورت متعارف کامپیوتری ( شامل حروف – اعداد و یا علامت های دیگر استاندارد مثل ” – ” و ” . ” و … ) نمایش داده می شود.

همچنین اسکن کننده ها می توانند که این رمزگشا را به صورت داخلی داشته باشند و یا بارکدها را به صورت رمزگشایی نشده در خود نگهداری کنند که در این حالت احتیاج به وسیله ای دیگر دارند که به آن رابط یا Wedge می گوییم. در این حالت کدها به محض اتصال به این رابط توسط رابط رمزگشایی می شوند و به مکان مورد نظر ما ( برای مثال بانک داده ها ) منتقل می شوند. این روش اسکن شدن بیشتر در بارکد خوان ها سیار به کار برده می شود.


چاپ بارکد هولوگرامی

چاپ بارکد هولوگرام نیازمند برچسب بارکد هولوگرافی خاص خودش است. همینطور نیازمند سازندگان با تجربه بارکد است. سازنده ی متبحر برچسب بارکد کمک به امنیت محصول در قبال تقلب می کند. انتخاب تولید کننده ی برچسب بارکد کار زمان بری است. همیشه پیشنهاد می شود تا درباره ی تولید کنندگان و نوع محصولات تولیدی شان تحقیق کرد.

قیمت گذاری، اصیل بودن محصول، کنترل کالای قاچاق، جلوگیری از تقلب و یا تقلید در کالا علت ایجاد می باشد. در این نوع هولوگرام با استفاده از المان سفید شونده که در کلیشه اصلی هولوگرام امکان تشکیل آن وجود دارد می توان قسمتی از هولوگرام را جهت چاپ بارکد هولوگرامی میله ای یا دو بعدی فراهم کرد که امکان خواندن بارکد را از روی سطح هولوگرام به وسیله دستگاه های بارکد خوان مهیا می گردد.

در این اسکن بدون بازتابش نور سطح هولوگرام امکان خواندن توسط دستگاه مهیا می شود. این هولوگرام برای شرکت ها و تولیدکنندگانی که نیاز به کنترل، ثبت و یا پیگیری محصول خود توسط مشتریان و همزمان اطمینان از ضد جعل بودن بر چسب خود را دارند استفاده می شود.

چاپ بارکد هولوگرامی

چاپ بارکد هولوگرامی نیازمند برچسب بارکد هولوگرافی خاص خودش است. همینطور نیازمند سازندگان با تجربه بارکد است. سازنده ی متبحر بارکد کمک به امنیت محصول در قبال تقلب می کند. انتخاب تولید کننده ی برچسب بارکد کار زمان بری است. همیشه پیشنهاد می شود تا درباره ی تولید کنندگان و نوع محصولات تولیدی شان تحقیق کرد.

مشتریان باید درباره ی انتخاب برچسب بارکد هولوگرام دار بسیار دقت کنند. مواردی وجود دارند که مشتری به علت بارکد اشتباهی متضرر شده و نتوانسته پیگر محصولات آسیب دیده شوند. روش های هولوگرافی این برچسب بسیار پیچیده است و محدودیت ندارد. به علت پیچیدگی موجود در برچسب بارکد، محصولات قابل کپی برداری نیستند و امن خواهند ماند.


انواع برچسب های بارکد هولوگرافی

انواع برچسب های هولوگرامی به شرح زیر می باشد:

برچسب های بارکد هولوگرام ساده

در شکل ها و اندازه های مختلفی تولید می شود تا نیازهای تولیدکنندگان را برطرف کند.

برچسب های بارکد هولوگرام پیش چاپ شده

این بارکد هولوگرام دار برای سازندگان کالا تعبیه شده و بلافاصله قابل استفاده هستند. برای محصولات مصرفی مشتری که به صورت روزانه تولید می شوند قابل استفاده هستند.

بارکد هولوگرامی محصولات

روش شناسایی محصولات از طریق بارکد هولوگرام بسیار ساده است. بارکد هولوگرام دارها باید به محصول چسبانده شوند. بارکد باید در وضعیت قابل استفاده باشد و نیز در چرخه ی تولید باشد مانند خروج از کارخانه. انواع مختلف برچسب بارکد محصولات وجود دارد که در بازار موجود است مانند بارکدهای قابل جدا شدن. این بارکد ها را می توان بعد از خرید از محصول جدا کرد. سایر نمونه ها مانند اکو لیبل که با طبیعت سازگاری دارند.

ضرورت وجود بارکد بر روی محصولات

پیشنهاد میکنیم مقاله زیر را نیز بخوانید:

به اشتراک بگذارید :

آخرین مقالات
دیدگاه‌ها
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.